Blog

Napsugár vidítja fel a gyerekeket
Napsugár vidítja fel a gyerekeket
2020-03-02

Harminc év rengeteg idő, gyerekeke sokasága válik felnőtté ez alatt. A Napsugár Gyermekházban megforduló apróságok az elmúlt három évtizedben felnőtté váltak, s ma már saját gyermekeiket viszik a programokra. Ráadásul ha jobban utánaszámolunk, nem is harminc évről beszélhetünk, hanem pont kétszer annyiról. A történet ugyanis immár hatvan esztendeje kezdődött Szolnokon…
 

Volt egyszer egy ház a Kossuth L. út 4. szám alatt, amely először adott otthont a gyermekeknek. Az épületet 1952. december 21-én vették birtokukba az általános iskolások. Az ide járók iskola után sokat játszottak, vetélkedtek, régi mesterségekkel ismerkedtek az épület falain belül.

Évről évre egyre több gyermek vett részt a szakkörökön, versenyeken, kiállításokon, országjáró kirándulásokon. Több híresség is eljött, hogy találkozzon azokkal a kíváncsi nebulókkal, akik szívesen hallgatták életükről, munkáikról szóló történetüket. Ellátogatott ide Hárs László író, Chiovini Ferenc festő, Kudlik Júlia bemondó, Rockenbauer Pál természetjáró, Udvaros Dorottya színművész vagy épp a híres bűvész, Rodolfó is. Az élő művészek mellett időről-időre nagy kedvencek érkeztek a Bábszínházból is. Az őket életre keltő művészek segítségével Mazsola és Manócska figurái varázsolták el a közönséget.

Harminc esztendő lteltével, 1983. december 21-én új épületbe költözött a Ház, a Réz út 1. szám alá. Az új épület hamarosan bővült egy nagy udvarral is, ahol kedvenc meseszereplőinknek, Süsünek, Kukorinak és Kotkodának örvendeztek a gyerekek.
A Réz utcai épület is gyorsan a gyerekek kedvence lett. Nem is csoda, hiszen falusi disznóvágástól játékos kaszinóig számtalan program várta őket, a közkedvelt „Időkerék” rendezvényeken pedig időben és térben távoli tájakra, nagy utazásokra vitte a képzelet a résztvevőket. Jártak Mátyás király udvarában, újra felfedezték Amerikát a Santa Maria hajón, eljutottak Mexikóba az indián őskultúrák korába.

Ebben az épületben született meg a játszóház elnevezés azokra a hétvégi programokra, amelyeken felváltva hol népi hagyományőrző foglalkozásokra, hol játékokra érkeztek családjukkal a gyermekek. A nyári szünetek idejére elindult a „Napsugaras nyár” nevű többhetes stúdiókínálat, ahol hetente többféle kézműves és játékos tevékenységből válogattak a szünidejüket töltő diákok.
1999 aztán ismét a búcsúzás éve lett. A Gyermekház új épületekbe költözött, amelyekben jelenleg is folyamatosan foglalkoztatja betérőket. A két helyen más és más érdekességekkel várja az óvodásokat, iskolásokat, szülőket, felnőtteket. A könnyebb eligazodás kedvéért a Baross út 56. szám alatti épület a „Kézműves-ház” fantázianevet kapta, míg a Karczag L. út 2. számú a „Játék-ház” névre hallgat.A „Kézműves-ház” fő tevékenysége a hagyományőrzés, a népi kultúra továbbéltetése, ehhez többféle programot kínál a Gyermekház. A jeles napokhoz kapcsolódó „Hagyományőrző játszóházak” sok ötlettel hozzák közel a résztvevőkhöz népszokásainkat. Emellett az óvodás, iskolás csoportokat kézműves és néptánc foglalkozásokra hozzák az óvó nénik és tanító nénik, illetve neves kézműves mesterek munkáiból kiállítások tekinthetők meg. Bemutatta már munkáit babakészítő, gyöngyszövő, szalmafonó, kosárfonó, hímző, viseletkészítő, díszmű-kovács, lószőrékszer-készítő, csipkeverő, csipkevarró, tojásdíszítő, nemezelő, szövő, fafaragó, bőrműves, keramikus mester.

A „Játék-házban”, amint a neve is mutatja, a játéké a főszerep. Hétköznap, tanítás után bárki kikapcsolódhat az itt kínált játékokkal. A játék mellett a programok sorát számtalan színes vetélkedő, kutatómunkán alapuló verseny, kulturális bemutató gazdagította az évek során.
A két helyszínen sok kedves vendég megfordult az elmúlt 12 év alatt. Igazi vásári hangulatot hozott műsoraival a „Ládafia” Bábszínház, Bartha Tóni Bábszínháza és a Mimikri Bábszínház. Felnőtteket és gyerekeket is magával ragadott a Kossuth-díjas Berecz András ének- és mesemondó fellépése. A „Játék-házban” óriási tömegeket vonzott, amikor a rajongók nagy kedvenceikkel - így Dósa Mátyással, Barabás Botonddal, Kozival (Cozombolis Leonidász Péterrel) - találkoztak.
Generációk sora emlékszik szívesen ezekre a programokra, talán mindannyian együtt ünnepelhetünk a harminc – vagy talán hatvan – esztendős Napsugár Gyermekházzal. A néhány napja nyílt jubileumi kiállítás minden bizonnyal szép emlékeket ébreszt sokunkban!