Blog

Versről versre
Versről versre
2020-01-21

Immár 12. alkalommal indította útjára Megavers címmel az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió azt a hömpölygő versfolyamot, amelynek keretében a versszerető közönség tehetséges fiatalok értő tolmácsolásában élvezheti a klasszikus és kortárs költők műveit.
 

A tehetségkutató versenyt Farkasházi István ötlete alapján 2009-ben a költészet napja alkalmából rendezték meg először, s a rendezvény már tizenegy alkalommal aratott óriási sikert. Az első döntő zsűrielnöke Bánffy György Kossuth-díjas színművész volt, de az ítészek között helyet kapott többek között Jenei Gyula és Valkó Mihály is.

Az ötletgazda talán maga sem gondolta volna, milyen nagy sikerű lesz a kezdeményezés. Az évek során számos ifjú tehetség mutatkozott be, s az első győztes az a Barta Ágnes volt, aki ma már a Nemzeti Színház tagja. Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy egyáltalán indulhatott a versenyben. A nevezési határidő leteltével, az utolsó pillanatban jelentkezett, s Farkasházi Istvánnak bizony mérlegelnie kellett: veszni hagyja a csillogó tehetséget vagy szinte már okirathamisítás vádját súrolva felvállalja, hogy elfogadja a benevezést. Hogy jól döntött, azt az idő fényesen igazolta.

Az akkor még Varga Katalin Gimnáziumba járó, erdélyi származású kislány immár évek óta estéről estére a színpadon bizonyítja tálentumát. Farkasházi Istvánnak pedig máig jóleső érzés, hogy a színésznő nem feledte, milyen sokat köszönhet egykori tanárának és mentorának.Akik figyelemmel kísérik a Megaverset, évről évre a Szolnok TV műsoraiból ismerhetik meg azokat a fiatalokat, akik vállalták a megmérettetést úgy, hogy a versmondás intimitása meghökkentően érdekes módon keveredett a show-műsor elemeivel. Az utóbbi években pedig már – mintegy továbbfejlesztve a versenyt – együtt is táboroztak nyáron a Megavers szereplői. Az ötnapos szakmai táborozás keretében nyelvi játékok, tréningek, helyzetgyakorlatok sora várta a fiatalokat, de előfordult már olyan feladat is, amikor versből forgattak klipet.

Néhány évvel ezelőtt pedig már nem csak a megyehatárt, de az országhatárokat is átlépte a Megavers. Nem csak szolnoki, illetve megyebeli fiatalokat mozgat meg tehát ma már ez a vetélkedő, hanem alaposan „kinőtte magát”.

S hogy a szervezők mennyire haladnak a korral, azt a jelentkezési módjának korszerűsödése jelzi talán leginkább. Manapság ugyanis már elég, ha mobiljukkal videóra veszik produkciójukat a nevezni vágyó diákok, s feltöltik azt a megfelelő helyre. Persze később élőben, valódi kamerák előtt már egészen más szituációban kell bizonyítaniuk, de a legjobbaknak ez sem okozhat gondot.
S hogy mi a rendezvény legfontosabb célja? A szervezők, a versenyben résztvevő fiatalok, a neves színészekből és szakemberekből álló zsűri, valamint a közönség tagjai ezzel kívánják megbecsülésüket kifejezni a magyar és egyetemes költészet értékei iránt.

A sikerre való tekintettel persze 2020-ban is folytatódik a program, ezért újra meghirdették a versenyt Megavers 12 címmel. A 2020-as vetélkedőt pedig a Trianon-emlékévhez kapcsolódóan a határon túli magyar költők előtt tisztelegve rendezik meg.