Hírek

A japán kormány Kovács Mihálynak kitüntetést adományozott
A japán kormány Kovács Mihálynak kitüntetést adományozott
2019-11-04

Japán kormánya november 3-án úgy döntött, hogy a 2019. évi külföldi személyeknek szóló őszi kitüntetést Kovács Mihálynak, jelenleg a Jászkun-Japán Baráti Egyesület elnökének adományozza.

Kovács Mihály számos tisztséget töltött be, úgymint annak a Tisza Táncegyüttesnek volt a vezetője, amely 1983-ban a Yamagata-prefektúrabeli Yuza-machi és Szolnok város közötti kapcsolatok elindításában játszott szerepet, majd ennek elnöke, később tiszteletbeli elnöke lett. Az ezt követő évben vették kezdetüket Yuza-machi ifjúsági csoportjainak Szolnokra tett látogatásai és családoknál történő elhelyezése, amelyek során Kovács Mihály nem csak a teljes programot irányította, hanem saját maga is fogadó családként, otthonában szállásolt el japán fiatalokat – ezzel is elősegítve a két város közötti cserekapcsolatokat. A program kezdete óta több mint 2000 japán fiatalt és diákot fogadtak szolnoki családok. Kovács Mihály a Jászkun-Japán Baráti Egyesület elnökeként hosszú időn keresztül, rendkívüli módon hozzájárult a két város kapcsolatához. 2004-ben Yuza-machi és Szolnok hivatalosan is aláírták a testvérvárosi megállapodást, amelynek hátteréül elsősorban Kovács Mihály folyamatos, a kapcsolattartásban kifejtett tevékenysége szolgált.

Kovács Mihály saját japán kézműves gyűjteményét Magyarország különböző városaiban mutatta be gyerekeknek, ilyen módon kiemelkedő mértékben hozzájárult a japán kultúra terjesztéséhez.

Ezen eredmények elismeréseként a japán kormány úgy döntött, hogy Kovács Mihály úrnak adományozza “A Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” kitüntetést.

Az Aba-Novák Agóra szívből gratulál Misi bácsinak! 
forrás: 

fénykép: Illyés Csaba