Hírek

Beszámoló a torinoi Slow Food fesztiválról
Beszámoló a torinoi Slow Food fesztiválról
2016-10-06

Új fogalommal ismerkedik egyre több magyar vásárló. A „slow food”-dal. A szó eredeti jelentése lassú étel, ám inkább „komótos étkezés”- ként értendő. Ám jelentésének tartalma jóval több annál.

Még a nyolcvanas évek elején Róma egyik legszebb közösségi terénél, a Spanyol Lépcsőnél gyorsétterem nyílt. A helyiek nem várt reakcióját váltotta ki az olasz főváros sokadik „fast food” étterme. A hagyományos ízekhez való jog mentén gasztro-kulturális forradalom söpört végig Olaszországon. A helyhez kötődő termények, termékek, élelmiszerek, ételek, étkezési hagyományok támogatására alakult civil szerveződés 1989-ben, Párizsban jött létre, megalakult a Slow Food Mozgalom.
Elnevezésével a gyorsétkezdei „fast food” étkezési stílus ellentettjére, a „lassú”, odafigyelő, a hagyományos és nemes táplálkozásra irányítja a figyelmet. De jelenti a gasztronómiai, a mezőgazdasági hagyományok fennmaradását ugyanúgy, mint a fenntartható élelmiszergazdálkodást, a vegyszermentes földművelést, a vidékfejlesztést, adott esetben a vidék megmaradását is. 

A Slow Food Mozgalom leglátványosabb rendezvénye a minden második évben Torinóban megrendezett Terra Madre Salone del Gusto elnevezésű négynapos kiállítás és vásár. A mozgalom jelképe a csiga, amelybe lépten, nyomon belebotlik a kiállítás látogatója. Eddig ötszáz termék, illetve hagyományos eljárás érdemelte ki ezt a védjegyet. A csigával ellátott élelmiszert vásárló biztos lehet benne, hogy biztonságos körülmények között előállított, nem mellesleg nagyon finom ételt kap a pénzéért.
 
 
A Terra Madre kiállításra egy csoport Nagykörűből, illetve Szolnokról ennek keretében utazott ki. A Magyarország Cseresznyéskertjében tevékenykedő kistermelők ügyét a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ is fölkarolta, így született meg a közös kiutazás ötlete. A rendezvény alkalmával sikerült találkozni a Slow Food igazgatóságának egyik tagjával. A találkozó jóval több volt, mint protokoll-esemény, hiszen a megbeszélésen részt vett a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, valamint az agrárkamara szakértője is.  

https://www.youtube.com/watch?v=Q5nZTONF2tk&feature=youtu.be