Hírek

Családbarát munkahely lett az Aba-Novák Agóra
Családbarát munkahely lett az Aba-Novák Agóra
2018-10-11

Idén is kihirdették a Családbarát Munkahely címet. Több mint 40 pályázó nyerte el a címet, köztük intézményünk, az Aba-Novák Agóra.
 

A Családbarát Munkahely Pályázatot idén nyolcadik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” című, megújított pályázat célja olyan munkahelyek kialakítását és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

A program összhangban van a kormány két legfontosabb törekvésével: a családok erősítésével és az értékteremtő munkahelyek teremtésével. Ezek megvalósulása a népesedési mutatók romlását a családi élet és munka összehangolásával próbálják mérsékelni. Ezért is fontos, hogy a Családbarát Munkahely Pályázat elnyerje méltó rangját és a munkaadók is felismerjék: az ő érdekük is az, hogy segítsék munkavállalóikat a családi életükben való kiteljesedésben.

Ma nagyon sokat kell dolgozni, egyre több az olyan egyetemista, főiskolás, aki a tanulás mellett is munkát vállal – ezzel kezdte köszöntőjét a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kijelentette: a fiatalok is tudják, hogy a munkát nem lehet megkerülni. A kormány munkaalapú társadalmat hirdetett, a foglalkoztatási adatok is mutatják, hogy milyen magas szintet sikerült elérni.

A díjakat először 2011-ben osztották ki. 2018-ban a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság együttműködve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelővel 75 millió forintos keretösszeggel hirdette meg a pályázatot, amelyen legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A pályázatra négy kategóriában lehetett nevezni, a díjak kiosztása is ennek megfelelően történt. A díjazottak között voltak kis- közepes - és nagyvállalatok, illetve költségvetési szervezetek.A képen: Derecskei Edina módszertani referens és Bubán Levente szakmai igazgatóhelyettes.


A családbarát Aba-Novák Agóra

A családbarát munkahelyi kultúra alapvető része intézményi működésünknek, megteremtéséért folyamatosan teszünk. Filozófiánk, hogy a dolgozóink akkor tudnak motiváltan, jó teljesítményt nyújtva az emberek, a társadalom felé fordulni, ha maguk is elégedettek és kiegyensúlyozottak munkájukban, ha támogatást, odafigyelést tapasztalnak, ha azt érzik, hogy a megbecsülésük abban is kifejeződik, hogy rugalmasan tudunk reagálni élethelyzeteikre. A stabil, segítő családi háttér pedig segíti a kimagasló munkahelyi teljesítmény kialakulását.

2018-ban, a családok évében, még inkább középpontba kívánjuk helyezni azt az alapgondolatot, hogy család és munkahely nem egymásnak ellentmondó fogalmak, hanem egymásnak nélkülözhetetlen kiegészítői. A pályázat kapcsán a már meglévő intézkedéseket, intézményi gyakorlatot kívánjuk kiegészíteni, újabbakat teremteni, innovációkat beépíteni.