Hírek

Eshet eső, fújhat szél...
Eshet eső, fújhat szél...
2021-03-14

„Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el”- Petőfi Sándor írt így Naplójában 1848. március tizenötödikéről. És március második vasárnapjának délelőttjén a Hild térre érkezők több hasonlóságot is felfedezhettek a 173 évvel ezelőtti történelmi nappal. A szakadó eső és a lelkesedés is stimmel.

Pedig ez már a sokadik „maszkos” vásár. Ám az egyetlen rendezvény a megyeszékhelyen, amely a járványügyi korlátozások alatt is- biztonságos körülmények között!- közösségi élményt tud nyújtani. A kézművesek és termelők - ahogy illik-, időben kipakolják portékáikat, a vásárlók - ahogy illik- az eső és a hűvösre fordult idő ellenére is jönnek. Adott az a „kemény mag”, amely úgy érzi, hogy minden hónap második vasárnapján itt a helye. És szerencsére akadnak olyanok is, akik mintegy véletlenül botlanak bele a forgatagba. „Tényleg? Ez minden hónapban van?” - ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket is hallani a maszkok mögül.
 
               
 
A korlátozásokat, bezártságot egyre nehezebben viselik az emberek, a Helyi Termékek Vására azonban enyhíti a pszichés nyomást, ez teljesen bizonyos.

Keresztnévről ismerik egymást a termelők és a vásárlók. Mosollyal köszöntik egymást. Az évek alatt- az első Helyi Termékek Vásárát 2015. októberében rendezték!- kiépült a bizalom: a vásárló minőséget kap, és ezért a minőségért nem játékpénzzel fizet. Hanem azzal, hogy visszatér, újra és újra. Ezért a visszatérését nyújtja mindig a tőle telhető legjobbat a termelő is. És amíg ez így van, esélye sincs a bizalmi szálnak elszakadnia.

 
               

Itt még várakozni, sorban állni is jó. Egy kis tökmag- pestoért, a nagymama- ízeket visszahozó lekvárokért, már az illatával elbűvölő szalámiért. Bármiért, ami itt kapható, ami egyedi íz- és érzésvilágot nyújt. Az idősebbeknek azért, mert ezt a fajta életérzést ők egyszer már megélték. A fiatalabbaknak pedig azért, mert nekik is „bejön” a helyi.  
 
               

Nem árt tudni...

„A helyi termék fogalma nincs merev szabályok és fogalmi definíciók közé szorítva. Fő jellemzője, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés, valamint a fogyasztó a lehető legközelebb vannak egymáshoz, ezáltal rövid az ellátási lánc. A távolságok azonban értelemszerűen a terméktől, a régiótól és a körülményektől függően változhatnak. Fontos, hogy a helyi termék forgalma, helyi termékek keresletének megerősödése a helyi gazdaságot fejleszti, a helyi szereplőket segíti, őket támogatja, és környezetileg, társadalmilag is a fenntartható gazdálkodáshoz vezet.

Az élelmiszer bizalmi termék. A fogyasztó bizalma vagy bizalmatlansága befolyással van egy-egy termék pályájára, sikerére, kudarcára. A termelés, élelmiszer-előállítás módja és technológiája, az alapanyagok származása, minőségi jellemzői, vagy a termelő, előállító személye is alakítja a helyi termékek iránti bizalmat. A bizalom alapulhat tapasztalaton vagy sok egyéb információn. A felkészült, tájékozott helyitermék-előállítónak nagyon hamar híre megy, de hamar szárnyra kelnek a rossz hírek is, melyek nemcsak a hibás terméket előállító és értékesítő termelőre nézve hatnak negatívan, de visszavethetik a kiváló helyi termékek iránti általános bizalmat is. A bizalmat élvező, minőségi helyi termék előállításához legfontosabb a – sok esetben hagyományokból táplálkozó – termelői tudás és tapasztalat.”

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. február 2.)