Hírek

Felpezsdül a bábos élet Szolnokon!
Felpezsdül a bábos élet Szolnokon!
2019-10-02

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ célul tűzte ki, hogy a báb, mint művészeti ág, mint közösségfejlesztő és pedagógiai módszer nagyobb teret kapjon az intézmény szakmai tevékenységében.

Ennek érdekében elkészült egy bábstratégia, mely irányt mutat a szakmai folyamatok generálásában.
 
Céljaink:
  • a bábos élet pezsdüljön fel a városban és a térségben
  • a fejlesztés sokszínű programokkal érje el célközönségét, meghatározott célcsoportjait
  • az Aba-Novák Agóra foglaljon el ebben inkubátor szerepet, azaz ne csak központjává, hanem mozgatójává váljon a bábos élet eseményeinek
  • a bábos műfajok hangsúlyosabban jelenjenek meg az intézményi és városi programokon
  • szakmai segítséget biztosítson azoknak a kollégáknak, akik bábcsoportot szeretnének létrehozni
  • mentorálási lehetőség biztosítása neves szakemberek közreműködésével azoknak a csoportvezetőknek, akik igénylik ezt
 
Eredmények:
 
2017-ben megalakult az intézmény saját csoportja, a  Tiszavirág Bábcsoport, mely azóta is sikeresen működik valamint minden nagyobb rendezvényen sokszínű és változatos repertoárral szórakoztatja a közönséget.
 
2018. november 23-án megrendezésre került „A bábművészet szerepe a személyiségfejlesztésben- Országos bábmódszertani konferencia” valamint szintén az ezen a napon zajló, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével szervezett „II. Bűvös Bábos Találkozó és szemle”. 

A konferenciával egy időben került sor a „Bábtáncoltató” interaktív kiállítás megnyitójára, amely a későbbiek során utazó kiállításként bemutatkozott a Kecskeméten megrendezett VIII. Báron Bábos találkozón, a 25. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, a Damjanich János Múzeum „Múzeumok Éjszakája” rendezvényén, valamint az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ saját rendezvényein is jelen van: Bábos Zsibongó, I. Jászkunsági Gyermekbábosok Találkozója, Országos Vasútmodell Kiállítás.
2019. március 23-án a Bábszínházi Világnap tiszteletére került megrendezésre az I. Jászkunsági Gyermekbábosok Találkozója, ahol Jász Nagykun Szolnok megyéből 8 bábcsoport mutatkozott be. Ebéd után a látottakat a Magyar Bábjátékos Egyesület szakértői Láposi Terka, Szentirmai László elemezte, értékelte, segítve ezzel a további szakmai folyamatokat.

2019. augusztusában kezdődött és október 1-én fejeződött be az NMI  Művelődési Intézet által indított  „Bábcsoportvezetői alapismeretek I.” 60 órás képzés, mely szintén az intézményben kapott helyet.
Abban bízunk, hogy e képzés eredményeként újabb bábcsoportok alakulnak majd nemcsak Szolnokon, hanem a megyében is.
 
Együttműködő partnereink:
NMI Művelődési Intézet
Magyar Bábjátékos Egyesület
Csóka Eszter báb-és játékkészítő