Hírek

Kaposvári Gyula-díjat kapott az Aba-Novák Agóra
Kaposvári Gyula-díjat kapott az Aba-Novák Agóra
2019-01-29

A Kultúra Napján megtartott ünnepségen Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a megyeszékhely kulturális eredményei és értékei gyarapításában kiemelkedő kulturális, művészeti és közművelődési tevékenység elismerésére adta át a kitüntető oklevelet és bronz plakettet.
 

Szolnok város és térsége kulturális életének egyik meghatározó intézménye az Aba-Novák Agóra Nonprofit Kft. Jogelődjét, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központot 1978. július 1-jén alapította a Szolnok Megyei Tanács, majd az intézményt ünnepélyes keretek között 1979. július 2-án nyitották meg.

Rendezvényeik, tevékenységeik palettája rendkívül gazdag, minden korosztálynak kínálnak közművelődési, kikapcsolódási, szórakozási, képzési lehetőséget. Korábbi feladatait kiegészítve 2012-től a központ működteti a Tourinform Szolnok Irodát is, 2014 augusztusában került átadásra a multifunkciós közösségi tér, az Agóra, 2015-től, pedig a Napsugár Gyermekház is az intézményhez tartozik.

Évente közel 200 000 látogatót fogadnak. A városi ünnepségek, megemlékezések szervezése mellett nevükhöz fűződik egyebek mellett több olyan városmarketing szempontból is kiemelkedő jelentőségű rendezvény, mint például a Vasútmodell és Vasúttörténeti Kiállítás, a Tisza-parti Nyár, a Csokoládéfesztivál, az idén 25. alkalommal megrendezésre kerülő Szolnoki Országos Néptáncfesztivál.

Az Aba-Novák Agóra valamennyi munkatársa számára a magas szintű szakmaiság mellett az egyik legfontosabb érték a partnerség. Hitvallásuk egyik fő pillére, hogy az intézménybe betérő vendégeket mindig mosolygós, segítőkész és segíteni tudó szakemberek fogadják, tevékenységük a szó legszorosabb értelmében szolgáltatás legyen.

 
A díjátadót is szervező Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a díjjal járó pénzjutalmat felajánlotta a Szolnok Város Jövője Közalapítvány, ezen belül a Tanulj, hogy boldogulj ösztöndíjprogram támogatására.
Az intézmény képviseletében a díjat Molnár Lajos Milán ügyvezető igazgató vette át.Szolnok város önkormányzata komoly energiát fordít a megyeszékhely turizmusának fellendítésére. A turisztikai attrakciók mellett a város hagyományos értékeit is előtérbe helyező törekvés egyre sikeresebb, egyre több rendezvény tölti meg a szállodai férőhelyeket. Ebben a munkában nagyon fontos szerep hárul díjazott intézményünk munkatársaira, akik minőségi, lelkiismeretes szakmai munkájukkal segítik az önkormányzat céljainak elérését.

A Tourinform Szolnok Iroda az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ részeként működik 2012 óta, az Agóra 2014-es átadásától a Hild téri épületben találhatják meg az érdeklődők.  Elsődleges feladata a helyi lakosok, az utazni vágyók teljes körű tájékoztatása a belföldi turisztikai kínálatról, a helyi, térségi és országos, belföldi turisztikai értékekről. Ugyanilyen kiemelt cél az ideérkező turisták kalauzolása, annak elősegítése, hogy minél jobban megismerhessék Szolnok és térsége turisztikai kínálatát. Folyamatosan bővítik a Szolnokot bemutató, Szolnokhoz, illetve térségéhez kapcsolódó ajándéktárgyak kínálatát is. Kiemelkedő rendezvényük a havonta megrendezésre kerülő Helyi termékek vására, valamint az évenként megszervezett Szolnoki Utazás Kiállítás.

A kimagasló teljesítmény az idegenforgalom és a turizmus területén különösen fontossá vált az utóbbi években, mivel ez az ágazat hazánkban rendkívül dinamikusan fejlődik, s élvezi a kormányzat támogatását is.  Az iroda munkatársai a városba látogató turisták teljes körű tájékoztatásával, Szolnok város turisztikai képviseletével jelentős szerepet vállalnak a megyeszékhely jó hírnevének öregbítésében, szellemi és kulturális értékeinek gyarapításában.

 
Tiszavirág Turisztikai Díjat Bárándiné Nikolényi Edit, a Tourinform Szolnok Iroda vezetője, és Molnár Katalin idegenforgalmi menedzser vette át.