Hírek

Köszöntjük a 90 éves Timár Sándort!
Köszöntjük a 90 éves Timár Sándort!
2020-09-30

Timár Sándor Kossuth – díjas koreográfus, táncpedagógus, a Nemzet Művésze, 1930. október 2-án született Szolnok környékén, Ugar tanyán. Újszerű néptánc - pedagógiai módszerével, amely Timár –módszer néven vált ismertté, jelentős szerepet vállalt a táncház mozgalom elindításában, melynek hosszú ideig legendás tánctanítója volt.

Táncos pályafutását Molnár István tanítványaként a SZOT Művészegyüttesben kezdte, majd az 1958-ban alakult Bartók Béla Táncegyüttes vezetője lett. Széleskörű gyűjtőmunkát folytatott, hogy színpadi műveit előkészítse, és teljesen új, az autentikus néptánchoz hű szemlélettel állította azokat színpadra.

Az Állami Balett Intézet néptánc tagozatának tanszékvezetőjeként és országjáró koreográfusként tanítványok százai tekintik őt Mesterüknek, akik közül sokan vezető táncművészek, híres zenészek, énekesek, koreográfusok, együttesvezetők lettek.

Timár Sándor, a szerény, ám jó humorú, mindig vidám Mester minden táncos „Mesti”-jévé vált, csak így emlegették, bensőséges szeretettel.

Újszerű néptánc - pedagógiai módszerével, amely Timár –módszer néven vált ismertté, jelentős szerepet vállalt a táncház mozgalom elindításában, melynek hosszú ideig legendás tánctanítója volt.

Óriási szerepe van abban, hogy a 70-es években a táncház kapuit megnyitották a nagyközönség előtt. Kodály Zoltánhoz hasonlóan anyanyelvként tanította a táncot, felfedezve, hogy a gyermek eszmélésétől kezdve, három éves korától már természetes módon képes a tánc elemeit elsajátítani.

A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként megújította a Társulat arculatát, és 16 éven át számos magyar és külföldi turnét vitt sikerre.


(Fotó: Hagyományok Háza)

Feleségével Timár Böskével együtt alapított híres és sikeres magántársulatuk, a máig egyedülálló létszámú és módszerű Csillagszeműek, a gyermek táncoktatás követendő példája lett országszerte.

Timár Sándor koreográfiai és pedagógiai munkássága révén nagy érdemeket szerzett az újfolklorista szemlélet magyarországi és külföldi elterjesztésében. Csak egyetlen példa: Japánban negyven éve honosította meg a tánctanítás személyiségfejlesztő módszerét. Életműve nagysága és hatása a magyar néptánc kultúrára páratlanul egyedülálló.

Timár Sándor 90.születésnapjára jelenik meg Kiss Kriszta TIMÁR a Mesti című könyve a Püski kiadó gondozásában.

A kötet Timár Sándor életművét dolgozza fel a kortársak és tanítványok visszaemlékezései alapján,amelyből egy hiteles és izgalmas táncos krónika született 1948-tól napjainkig.

Timár Sándor egyszerre jelentős művész és erős kisugárzású, iskolateremtő tanító mester, aki gyökeresen változtatta meg gondolkodásmódunkat saját nemzeti kultúránkról és aki nélkül a magyar néptánc nem lehetne ilyen magas szintre emelt része a magyar és az egyetemes kultúrának.

Tanítványa és emberi-szakmai társa egy életen keresztül Timár Böske, aki öt gyermeket, négy fiút és egy leányt nevelt fel saját sikeres táncos és táncpedagógusi pályája mellett, most lett a világ egyik legfiatalabb dédmamája, lányunokája ugyanis két szép ikerlánykának adott életet.