Hírek

Megyei Prima-díjat kapott a Napsugár Gyermekház
Megyei Prima-díjat kapott a Napsugár Gyermekház
2020-10-01

A napokban Megyei Prima-díjjal kitüntetett szolnoki Napsugár Gyermekház az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ tagintézménye. Fő feladata a néphagyományaink, kulturális értékeink átadása minden korosztály számára.

A GYÖNYÖRŰT SZAPORÍTANI VÁGYUNK…

Ezt a nemes küldetést a népi kézművesség, a népi játékok, a néptánc műfaji eszközeivel igyekeznek immár 30 éve élménnyé varázsolni a gyermekek számára a képzett munkatársak, elhivatott szakemberek, kézművesek.

A gyermekek már 3 éves kortól ismerkedhetnek a régi mesterségekkel, játékszerekkel, az ezektől elválaszthatatlan néphagyományokkal. Ezt a példaértékű kulturális missziót ismeri el a Megyei Prima kitüntetés, melyet Csehné Kovács Sarolta, a Napsugár Gyermekház vezetője vett át.

A gyermekház Tisza Antal Úttörőház néven nyitotta meg kapuit 1952-ben, majd 1990-ben Napsugár Gyermekház névre keresztelték, melynek 30 éves jubileumát idén ünnepeljük. Az eltelt három évtizedben több helyszínen működött, jelenleg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit Kft. tagintézménye. Szolnokon a Baross út 56 szám alatt végzik minden korosztályt megszólító és megérintő tevékenységüket.

Az óvodás, iskolás csoportokat kézműves és néptánc foglalkozásokra hozzák az óvó és tanító nénik, illetve neves kézműves mesterek munkáiból nyílnak kiállítások. Bemutatta már munkáit babakészítő, gyöngyszövő, szalmafonó, kosárfonó, hímző, viseletkészítő, díszmű-kovács, lószőrékszer-készítő, csipkeverő, nemezelő, szövő, fafaragó, bőrműves, keramikus mester. A játék mellett a programok sorát számtalan színes vetélkedő, verseny, kulturális bemutató gazdagította az évek során.

A generációkon átívelő elhivatott munkát méltón jellemzi Shakespeare szonettjének első versszaka:

A gyönyörűt szaporítani vágyunk,
Hogy így örökké rózsáljon a Szép,
S emlékét, ha hull érettebb virágunk,
Őrizhesse a zsenge ivadék…

A Príma Primissima Díjat Demján Sándor alapította 2003-ban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete 2005-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, a művészet, tudomány, kultúra, oktatás és sport régiónkban élő kimagasló képviselői számára hozta létre a Megyei Príma Díjat.

Fotó, videó: Szolnok Televízió

 Fotó: Illyés Csaba ( A gyönyörűt folyton szaporítani vágyunk című kiállításon)