Hírek

Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott az Aba-Novák Agóra
Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapott az Aba-Novák Agóra
2020-01-27

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdetett Minősített Közművelődési Intézmény Címre és Közművelődési Minőség Díjra. A pályázat célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése volt.

A kulturális alapellátás kiterjesztése, a kulturális közszolgáltatások és a közművelődési alapszolgáltatások területi egyenlőtlenségeinek felszámolása érdekében a közművelődés meghatározza az intézmények működtetésének és a közszolgáltatások megszervezésének szakmai és személyi követelményrendszerét, így ösztönözve az értékközvetítést, valamint az emberek attitűd- és kompetenciafejlődésének szolgálatát. A közművelődés minőségbiztosítási rendszere megkívánja a szervezetektől a hatékony feladatellátás mellett azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a tevékenységekben részt vevők igényeit, mérjék az intézményhasználók elégedettségét.

E célokat szolgálták a kiírt pályázatok is. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím a kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési intézményeknek adományozható. Közművelődési Minőség Díjra pedig azok a szervezetek pályázhattak, amelyek korábban már elnyerték a Minősített Közművelődési Intézmény címet.

A sikeresen pályázó intézményeknek a címeket és a díjat 2020. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott ünnepségen.

 

 

2014. augusztus 30-án megnyitotta kapuit a szolnoki ABA-NOVÁK AGÓRA KULTURÁLIS KÖZPONT.
A zöldmezős beruházás közel 1, 8 Mrd forintból valósult meg, amellyel a város egy impozáns és hiánypótló intézményt kapott. Az ABA-NOVÁK AGÓRA KULTURÁLIS KÖZPONT, az ország 15 Agórája között egyedülálló módon 42 településsel működik együtt az Agóra Tanácson keresztül. A térségi feladatellátás során arra vállalkozott, hogy koordinálja a települések kulturális, turisztikai együttműködését, erősítse a partneri kapcsolatokat, támogassa a térség szakmai innovációját a problémák feltárásának segítségével, segítsen ezek megoldásában közös gondolkodás által, mélyítse a települések szakembereinek együttműködését.
 
Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ elsődleges küldetése, hogy értékközpontú kulturális rendezvénystruktúrával, közönségcentrikus minőségi szolgáltatásokkal, a kultúra közösségfejlesztő szerepének erősítésével szakmai módszertani segítséggel, képzésekkel biztosítsa az összetett élet lehetőségét a Szolnokon és térségében élőknek, az ide látogatóknak.
Tevékenységeit bővítve EU-s és hazai pályázatokon való részvétellel bővíti anyagi forrásait, és ezzel programkínálatát, partnerségi kapcsolatait.

Intézményünk minőségi munkájára tekintettel először 2016-ban nyerte el a "Minősített Közművelődési Intézmény" címet.
2018-ban és 2019-ben Családbarát Munkahely lett az intézmény.
2019. január 22-én, a magyar kultúra napján megtartott ünnepségen Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a megyeszékhely kulturális eredményei és értékei gyarapításában kiemelkedő kulturális, művészeti és közművelődési tevékenység elismeréséként Kaposvári Gyula – díjjal jutalmazta a szervezetet.
2019-ben az Aba-Novák Agóra ismételten elnyerte a  "Minősített Közművelődési Intézmény" címet