Hírek

Nemzetiségek napja
Nemzetiségek napja
2020-12-18

1992. december 18-án fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. A nemzetközi jogi és társadalmi szempontból is mérföldkövet jelentő döntésre emlékezve 1995 óta minden évben december 18-án ünnepeljük a nemzetiségek napját.

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ fontos feladatának tartja a különböző nemzetiségek támogatását, valamint a kultúrájuk megismerését elősegítő alkalmak szervezését.
2015-ben elindítottuk „Együtt-egymásért” Ifjúsági Klubunkat, melynek tagjai többek között a Szolnokon élő, hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű roma származású középiskolások. Olyan fiatalokkal foglalkoznunk, akik mögött sok a tanulási kudarc, sikertelenség, a környezetüktől és saját magukból kiinduló előítélettel szembesülnek. A foglalkozásokon ezek a fiatalok a közös játék, beszélgetés és együttlét során olyan alapkészségeiket tudják fejleszteni, amelyekre elengedhetetlenül szükségük lesz életük során. Tudatosítjuk ezekben a fiatalokban, hogy értékes emberek, akiknek jár egy esély csakúgy, mint bárki másnak. A klub programjai között szerepelnek például önismereti foglalkozások, személyiségfejlesztő játékok, drámajátékok, konfliktuskezelés, magyar és autentikus cigánytánc tanulása, hagyományok ápolása, képzőművészeti ismeretek fejlesztése - kiállítások látogatása, a roma és a magyar kultúra értékeinek megismerése, kapcsolódási pontok keresése. Ezen kívül a klubnak olyan meghívott vendégei voltak már, mint például Molnár Ferenc „Caramel”, Radics Gigi, Kökény Attila, Pápai Joci előadóművészek, Csányi Sándor színművész, Horváth József rákkutató, valamint a Parno Graszt Zeneakar.
 
Intézményünk az elmúlt években több nemzetiségi eseménynek és kiállításnak is adott már otthont. Ilyen volt például a „Szíria, a kelet kapuja” régészeti és kulturális fotókiállítás, melyet Szíria bécsi nagykövete nyitott meg. India tradicionális ízeit és kultúráját mutatták be a „Védikus bölcsességek a mindennapokra” című Indiai fesztivál és kiállításon. Izrael állam magyarországi nagykövete nyitotta meg a zsidó kéziratokat és szertartási tárgyakat bemutató tárlatot, de a kínai Beijing Normal Egyetem művészeinek kiállítását is megtekinthették már az érdeklődők az Aba-Novák Agórában.