Térségi feladatok

Agóra Plusz

 


Díjaink

 

 
Térségi feladatok
2014. augusztusában a kunszentmártoni, törökszentmiklósi és a szolnoki járásban lévő 42 településsel kötött együttműködési megállapodást a gesztorszervezet Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Agóra pályázatban foglaltak alapján, mely szerint a települések együttműködnek a térségi szintű közművelődési, képzési, és közösségi funkciók ellátásának, szolgáltatások fejlesztésének megvalósítása érdekében. Az Agóra együttműködés kiemelt célja a szakmai közösségek létrehozása és ápolása, olyan együttműködések generálása, melyek összekötik a térség különböző településeit.
A térségi együttműködés keretében az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ az alábbi célokat tűzte ki:
  • a települések kulturális, turisztikai együttműködésének koordinálása, szakmai tevékenységek mentorálása, személyes kapcsolatok erősítése, melynek alapja a hitelesség, a partnerek  közötti tisztelet mélyítése,
 
  • a térség szakmai innovációinak támogatása, problémafeltárás, közös gondolkodás, folyamatos kapcsolattartás, együttműködéseken alapuló projektek generálása.
 Agóra Forgatag

A 2014. augusztus 30-án átadott Aba-Novák Agóra Kulturális Központnak  42 településsel van térségi feladatellátással kapcsolatos együttműködési megállapodása.
A települések polgármesterei részvételével 2015. január 30-án megalakult az Agóra Szakmai Tanács, az együttműködésben résztvevő 43 (Szolnok + 42) település, valamint az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szakmai, stratégiai döntéshozó testülete.
 
Az együttműködés célja a szakmai közösségek létrehozása és működtetése, valamint olyan együttműködések generálása, melyek összekötik a térség különböző településeit, kiemelten fókuszálva a kulturális és turisztikai területre.
Az együttműködés kiemelt komplex rendezvénye az Agóra Forgatag, amelyet 2017-ben immár harmadik alkalommal szervezett meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ az együttműködő településekkel közösen.
2015-ben Tiszakürt, 2016-ban Besenyszög, míg 2017-ben Tiszapüspöki adott otthont az Agóra Forgatagnak.
A rendezvény célja, hogy az együttműködés gyakorlati szinten is megvalósuljon, generálja tovább a közös munkát, a települések még inkább megismerjék egymás értékeit, természeti, kulturális és turisztikai kincseit.
A rendezvény felépítése során az is cél volt, hogy olyan szakmai kerekasztal beszélgetés alakuljon ki a települések között, amely által átadásra kerülnek a jó gyakorlatok, segíti a közösségfejlesztés területét, kiaknázza a forráslehívás lehetőségeit, előmozdítja a közös programok megvalósítását.
A rendezvény további programeleme a települések értékeiből rendezett kiállítás, a tárlat azokat a népi- képzőművészeti- és ipartörténeti alkotásokat vonultatja fel, amely betekintést enged a települések történelmébe, hagyományaiba.
Kézműves és termelői vásár is helyet kapott a rendezvényen, melynek célja, hogy a termelők, alkotók ily módon is népszerűsítsék termékeiket.
Az térségi együttműködés és az Agóra Forgatag a tervek szerint olyan katalizátor funkciót láthat el, amely segíti a kulturális és a turisztikai együttműködést a térségben.

 
Itt találja képgalériánkat rendezvényeinkről: